Yksi – Sarah Crossan

Huh huh.

HUH HUH.

Hyllyttelin aamulla kuormassa tulleita palautuksia, kun äkkäsin hyllystä uutuuttaan kiiltävän kirjan, josta en ollut aiemmin kuullutkaan. Kansi oli houkuttelevan värikäs, ja aihekin suhteellisen harvinainen – siamilaiset kaksoset.

Grace ja Tippi ovat lantiostaan toisissaan kiinni. Heidän fysiikkansa kuvaillaan kirjassa tarkemmin, joten en puutu siihen tässä. Grace ja Tippi ovat kuitenkin kuin ketkä tahansa identtiset kaksoset, paitsi että he eivät ole jakautuneet kohdussa oikein. Heidän elämänsä on ihme, sillä harvat siamilaiset kaksoset selviävät niinkään kauaa kuin Grace ja Tippi.

Kirjassa kuvataan aika hyvin yhdysvaltalaisen perheen elämää. Grace ja Tippi ovat kotikoulutettuja ja heidän sairaalalaskunsa ovat mielettömän suuria. He ovat eläneet tähän saakka hyväntekeväisyydellä ja vakuutusyhtiönsä rahoilla. Nyt nämä rahavirrat ovat ehtyneet, joten Gracen ja Tippin täytyy mennä tavalliseen kouluun, kotikouluun ei enää ole varaa. Tavallisessa koulussa odottaa tietysti omat haasteensa, joita sisarukset eivät ole laisinkaan innokkaita kohtaamaan.

Koulussa sisarukset saavat oppaakseen Yasmeenin ja tämän ystävän Jonin, eikä koulu olekaan ihan niin paha juttu kuin he olivat kuvitelleet. Mutta sitten Grace kaatuu ensimmäisen kerran.

Yksi on todella liikuttava kertomus yhteen kasvaneista sisaruksista. Grace ja Tippi tulevat toistensa kanssa hyvin toimeen, eivätkä laisinkaan koe, että siamilaisena kaksosena oleminen olisi maailman karmein kohtalo, kuten monet heidän ympärillään voivottelevat. Onhan maailmassa nälänhätää, sotia, kansanmurhia, ties mitä. Grace ei hetkeäkään elämässään ole toivonut, että voisi vaihtaa paikkaa jonkun näiden tragedioiden parissa painivan kanssa.

Yksi kuvaa hyvin myös muiden suhtautumista näkyvään sairauteen sekä ihmisten sopimattomuuksiin menevää uteliaisuutta. Lisäksi Grace ja Tippi joutuvat pohtimaan esimerkiksi rakastumisen mahdottomuutta, sillä he jakavat alaruumiinsa. Suhteisiin tytöt eivät siis usko pystyvänsä.

Pidin kirjailijan tavasta erotella tytöt luonteiltaan hyvin erilaisiksi, mutta silti toisiaan tukeviksi. Pidin myös kirjan asettelusta, siitä, että sivuilla oli melko vähän tekstiä, joka olikin sitten sitäkin painavampaa. Ehkä sivujen ilmavuus osaltaan helpottaa tekstin raskautta? Helppolukuinen tämä ei silti mielestäni ole, sillä suomennoksessa on paljon sellaisia kielikuvia ja ilmaisuja, jotka eivät ihan automaattisesti avaudu aloittelevalle lukijalle.

Hurjan liikkis kirja. Itkin, mutta ihan vähän vain, koska luin tätä työpöydän ääressä, enkä kehdannut ruveta vollottamaan ihan valtoimenaan. Suosittelen, etenkin jos tykkäsit Ihmeestä.

Schildts & Söderströms
2018 (Suom. Kaisa Kattelus)
ISBN 978-951-52-4433-8
439 s.
☆☆☆☆☆

Kirjastosta lainattu

2 Comments

  1. Vau, kuulostaapa mielenkiintoiselta kirjalta! Tällaisia kirjoja harvoin kirjoitetaan saati julkaistaan Suomessa. Tämä vaati kyllä tutustumista kirjaan tarkemmin.

    Kiitos myös tästä arviosta. En muuten olisi varmaan itse eksynyt kirjan pariin. 🙂

    Like

    1. Tämä oli multakin jotenkin mennyt ihan totaalisesti tutkan ali, jos tämmöinen anglismi sallitaan. 😉 Kannattaa kyllä ehdottomasti lukea, mutta kannattaa myös varata nessuja viereen! 😀

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s